Arkiv for juli, 2011

0

Guld, bedste investerings-mulighed i nyere tid?

”Vi står over for den største omfordeling af rigdom i nyere tid”
”Det er kun et spørgsmål om tid inden guldprisen vil stige i raketfart og slå alle rekorder”
”Guld er i dag en once in a life time investeringsmulighed”.

Fortalere for guld har de seneste par år kommet med bombastiske udmeldinger som ovenstående. I starten for døve øre, men ser man på guldprisens udvikling de seneste år, er de blevet sværere at ignorere. Den gode nyhed er, for de der overvejer at investere i guld, at holder ovenstående stik er vi stadig meget langt fra at guldprisen har toppet.

Guldprisen vil blive mangedoblet – potheads eller geniale?

Da jeg for 4-5 år siden første gang faldt over en blog, der antydede at guld kunne stige voldsomt og dollaren stod for fald var jeg ikke i tvivl om at skribenten hørte til i pothead kategorien. Der var referencer til den græske og romerske civilisations fald, der blev talt om sammensværgelser blandt politikere og The Federal Reserve blev udråbt som den store skurk.

De seneste år har jeg læst mig igennem en del bøger og artikler, der ligeledes forudser at guld vil stige kraftigt de kommende år. Selv om tonen oftest er mere saglig, så er argumentationen dog den samme som i det første indlæg jeg læste. Der er noget grundlæggende galt med vores pengesystem i dag – nemlig at vores valuta ikke længere er knyttet til guld som den har været i tusinder af år.

Den lange historie kort

Der findes masser af artikler, blogs og bøger om dette om dette, eksempelvis Mike Maloneys ”Guide to investing in gold and silver”, så derfor kun en kort opsummering.

Efter at dollaren altid har været bundet op på guld – den såkaldte guldstandard. Guldstandarden betød i udgangspunktet at USA altid skulle besidde guld der svarede til værdien af den samlede mængde dollars i omløb. Gradvist er båndet mellem guld og dollaren blevet svagere og svagere frem mod 1972, hvor dollaren blev fuldstændigt blevet løst fra guldet, hvilket i princippet gør, at USA frit kan øge pengemængden. Det betyder, at dollaren vil miste sin værdi over tid i takt med at pengemængden bliver udvidet, hvilket er præcis det der sker i dag, hvor The Fed prøver at sparke liv i økonomien ved at øge pengemængden. Efterhånden vil folk opdage, at deres penge bliver mindre og mindre værd og vil flytte vil sætte deres penge i aktiver – guld eller sølv – der holder deres værdi på trods af inflation og sølv og guldprisen vil gå på himmelflugt.

De mest pessimistiske – eller optimistiske hvis man er en kynisk ædelmetal investor – forudser et totalt nedbrud af den globale økonomi med hyperinflation til følge, som fuldstændigt vil udhule værdien af al opsparing i valuta.

Hvor ender guldprisen – er en guld pris på 15 gange højere end i dag realistisk?

Da et sandsynligt scenarie kan være at vi i fremtiden vil opleve hyperinflation er det ikke så interessant at måle værdien af guld i dollars. Hvis prisen på guld stiger til det 4 dobbelt, men en liter mælk koster 10 gange så meget som i dag, er værdien af guld reelt faldet. Derfor er det mere interessant, at se på hvad der kan købes for en given mængde guld i stedet for hvor mange dollar det er værd.

En typisk metode er, at måle værdien af guld i forhold til en andel af Dow Jones aktieindekset. Ifølge Mike Maloney er guld rigtigt vurderet, når det har en værdi per ounce, der svarer til cirka en sjettedel af Dow Jones. Med en guldpris på cirka 1.600$/ounce og Dow Jones på 12.300 er forholdet i dag 7,7. Det vil sige, at for at guld er korrekt værdisat skal prisen op 2050$/ounce eller Dow Jones skal tilsvarende ned. Det interessante er dog, at forholdet med guld og Dow Jones swinger som et pendul, hvor skiftevis guld er overvurderet og Dow Jones er overvurderet. Dette sker ikke fra den ene dag til den anden, men oftest over årtier. Når aktieindekset har været stærkt overvurderet, som det har været, svinger pendulet ikke tilbage og stopper  ved det korrekte forhold mellem guld og Dow, men svinger hele vejen tilbage, så guld bliver stærkt overvurderet. Guldentusiaster vurderer, at vi ender et sted hvor forholdet mellem guld og Dow Jones bliver mellem 1:2 og 1:1/2. Forholdet 1:2 svarer alt andet lige til en guldpris på 6.150$/ounce i dagens priser, mens 1:1/2 svarer til vanvittige 24.600$/ounce eller et niveau, der ligger over 15 gange højere end det vi har i dag.

Følg med her på forummet for at se hvor vi ender. Har du bemærkninger eller spørgsmål til ovenstående, så smid en kommentar nedenfor.

0

Har guld prisen ramt toppen? Langt fra…

I flere medier kan man læse om at guld i disse dage slår alle rekorder. Jeg er langt fra enig. Med en kurs på 1600$ per ounce har det aldrig været kostet flere dollars per ounce, men siden de hidtidige rekorder på guld er dollarens værdi forringet kraftigt. Den officielt rapporterede maksimum pris i 1980 var 873$ per ounce, hvilket svarer til 2391$ i vores tids priser (ifølge USA’s bureau of labor statistics inflation calculator). Det vil sige, at guld skal stige yderligere 800$ eller cirka 50 % før vi i realpriser kan snakke om en rekord.

Vil guldpris rekorden blive slået?

Det er jeg overbevidst om at den gør.  Alt tyder på, at USA fortsat vil forsøge at kæmpe sig ud af krisen ved at øge pengemængden, hvilket uvilkårligt vil føre til inflation få endnu flere til at søge mod guld. Meget tyder på at Europa vil forsøge sige med en lignede strategi på, hvilket ligeledes vil gøre guldet mere attraktivt. Derudover finanskrisen langt fra afsluttet. Europa har købt sig tid med hjælpepakken til Grækenland, men stort set alle eksperter er enige om, at det blot er en udskydelse af Grækenlands statsbankerot. Ligeledes tyder alt på, at USA også vælger at købe sig tid ved at hæve deres gældsloft, dog uden for alvor at følge det op med initiativer, der stopper den galopperende gældsætning.

Sneboldeffekten og guldpriser på over 5000$ per ounce.

Det et stadig kun relativt få, der investerer i guld og ædelmetaller og de seneste års stigninger, er stort set ikke blevet bemærket i de store medier. Det er langsomt ved at ændre sig, så flere vil få øjnene op for det potentiale, der ligger i ædelmetallerne. Det sker allerede i de lande som mærker inflationen og vil også ske i stigende grad i Europa og USA. Når folk trækker pengene ud af aktiemarkedet og over i ædelmetaller, vil det få en selvforstærkende effekt, da faldende aktiekurser og stigende ædelmetalpriser vil få endnu flere til at søge mod ædelmetaller.

Hvornår det sker, afhænger af hvor længe USA og Europa er i stand til at skubbe problemerne foran sig. De mest optimistiske mener vi ender på en guldpris på mellem 5000$ og 8000$. Jeg vil nøjes med at konstatere, at jeg tror vi er et godt stykke fra toppen. Faktisk vil jeg konstatere, at det ikke er hvor guldprisen ender der afgørende, men hvor mange aktier, hvor meget olie eller hvor store ejendomme du kan købe for dit guld. Mere om det i et af mine kommende indlæg.

Læs hvor du kan investere i ædelmetaller her

Aktuelle guldpriser og sølvpriser

0

The perfect storm rammer verdensøkonomien i 2013

Han forudsagde finanskrisen i 2008. Nu forudser Nouriel Roubini i et interview med CNBC News at ”The perfect storm rammer verdensøkonomien i 2013.

Ifølge Roubini, er årsagen til at krisen ikke rammer før er, at alle økonomier i verden er er blevet ”dygtige” til at skubbe problemerne foran. Det starter med problemer med den private gæld, derefter den offentlige gæld og til sidst gælden på tværs af nationer.

Roubini angiver tre sammenfaldende faktorer, der vil være de afgørende faktorer der skubber verdensøkonomien ud over afgrunden.

  • Den amerikanske økonomi vil vokse svagt de kommende år, men der sker ikke ændringer i ledigheden. Samtidigt vil USA være tvunget til at skære ned og hæve skatterne for at gøre noget ved den enorme offentlige underskud – Læs: Bliver USA det nye Grækenland
    Europa og specifikt Grækenland, Portugal, Spanien vil fortsat kæmpe med deres gældsproblemer.
    Den kinesiske økonomi vil være i fare for at overophede og den kinesiske regering vil indføre stramninger for at holde den stigende inflation i ave.

Læs hele artiklen her