Guld, bedste investerings-mulighed i nyere tid?

”Vi står over for den største omfordeling af rigdom i nyere tid”
”Det er kun et spørgsmål om tid inden guldprisen vil stige i raketfart og slå alle rekorder”
”Guld er i dag en once in a life time investeringsmulighed”.

Fortalere for guld har de seneste par år kommet med bombastiske udmeldinger som ovenstående. I starten for døve øre, men ser man på guldprisens udvikling de seneste år, er de blevet sværere at ignorere. Den gode nyhed er, for de der overvejer at investere i guld, at holder ovenstående stik er vi stadig meget langt fra at guldprisen har toppet.

Guldprisen vil blive mangedoblet – potheads eller geniale?

Da jeg for 4-5 år siden første gang faldt over en blog, der antydede at guld kunne stige voldsomt og dollaren stod for fald var jeg ikke i tvivl om at skribenten hørte til i pothead kategorien. Der var referencer til den græske og romerske civilisations fald, der blev talt om sammensværgelser blandt politikere og The Federal Reserve blev udråbt som den store skurk.

De seneste år har jeg læst mig igennem en del bøger og artikler, der ligeledes forudser at guld vil stige kraftigt de kommende år. Selv om tonen oftest er mere saglig, så er argumentationen dog den samme som i det første indlæg jeg læste. Der er noget grundlæggende galt med vores pengesystem i dag – nemlig at vores valuta ikke længere er knyttet til guld som den har været i tusinder af år.

Den lange historie kort

Der findes masser af artikler, blogs og bøger om dette om dette, eksempelvis Mike Maloneys ”Guide to investing in gold and silver”, så derfor kun en kort opsummering.

Efter at dollaren altid har været bundet op på guld – den såkaldte guldstandard. Guldstandarden betød i udgangspunktet at USA altid skulle besidde guld der svarede til værdien af den samlede mængde dollars i omløb. Gradvist er båndet mellem guld og dollaren blevet svagere og svagere frem mod 1972, hvor dollaren blev fuldstændigt blevet løst fra guldet, hvilket i princippet gør, at USA frit kan øge pengemængden. Det betyder, at dollaren vil miste sin værdi over tid i takt med at pengemængden bliver udvidet, hvilket er præcis det der sker i dag, hvor The Fed prøver at sparke liv i økonomien ved at øge pengemængden. Efterhånden vil folk opdage, at deres penge bliver mindre og mindre værd og vil flytte vil sætte deres penge i aktiver – guld eller sølv – der holder deres værdi på trods af inflation og sølv og guldprisen vil gå på himmelflugt.

De mest pessimistiske – eller optimistiske hvis man er en kynisk ædelmetal investor – forudser et totalt nedbrud af den globale økonomi med hyperinflation til følge, som fuldstændigt vil udhule værdien af al opsparing i valuta.

Hvor ender guldprisen – er en guld pris på 15 gange højere end i dag realistisk?

Da et sandsynligt scenarie kan være at vi i fremtiden vil opleve hyperinflation er det ikke så interessant at måle værdien af guld i dollars. Hvis prisen på guld stiger til det 4 dobbelt, men en liter mælk koster 10 gange så meget som i dag, er værdien af guld reelt faldet. Derfor er det mere interessant, at se på hvad der kan købes for en given mængde guld i stedet for hvor mange dollar det er værd.

En typisk metode er, at måle værdien af guld i forhold til en andel af Dow Jones aktieindekset. Ifølge Mike Maloney er guld rigtigt vurderet, når det har en værdi per ounce, der svarer til cirka en sjettedel af Dow Jones. Med en guldpris på cirka 1.600$/ounce og Dow Jones på 12.300 er forholdet i dag 7,7. Det vil sige, at for at guld er korrekt værdisat skal prisen op 2050$/ounce eller Dow Jones skal tilsvarende ned. Det interessante er dog, at forholdet med guld og Dow Jones swinger som et pendul, hvor skiftevis guld er overvurderet og Dow Jones er overvurderet. Dette sker ikke fra den ene dag til den anden, men oftest over årtier. Når aktieindekset har været stærkt overvurderet, som det har været, svinger pendulet ikke tilbage og stopper  ved det korrekte forhold mellem guld og Dow, men svinger hele vejen tilbage, så guld bliver stærkt overvurderet. Guldentusiaster vurderer, at vi ender et sted hvor forholdet mellem guld og Dow Jones bliver mellem 1:2 og 1:1/2. Forholdet 1:2 svarer alt andet lige til en guldpris på 6.150$/ounce i dagens priser, mens 1:1/2 svarer til vanvittige 24.600$/ounce eller et niveau, der ligger over 15 gange højere end det vi har i dag.

Følg med her på forummet for at se hvor vi ender. Har du bemærkninger eller spørgsmål til ovenstående, så smid en kommentar nedenfor.