Hvorfor investere i guld, sølv og andre ædelmetaller?

Guld og øvrige ædelmetaller er de seneste år steget voldsomt i værdi, derfor har flere fået øjnene op for guld og øvrige ædelmetaller som investeringsmulighed.

Guld – den sikre havn

Historisk set har guld været der hvor investorerne søgt hen når bølgerne gik højt på de finansielle markeder. Igennem tiderne har guld fastholdt eller har øget sin værdi i perioder hvor de finansielle markeder har været nedadgående.

Med USA’s voksende gæld, som flere eksperter estimere til at være så stor, at den aldrig vil kunne betales af, gældskrisen i Europa og det deraf afledte konsekvenser som man kun kan gisne om, kan guld vise sig at være et fornuftigt sted at placere sine penge.

Guld som værn mod inflation

Da langt de fleste centralbanker holder guld som reserve og mængden af guld i verden kun kan øges marginalt, i forhold til valuta, som kan trykkes i tæt på det uendelige, fungerer guld som et værn mod inflation.

Ser man eksempelvis på prisen for en tønde råolie, er prisen i guld i dag stort set identisk med prisen for 50 år siden, mens prisen i US dollars er steget markant.

En god investering – ender prisen på guld på 6000 US$ per ounce eller højere?

På trods af, at guld er steget ganske pænt seneste år er der flere, der mener at værdien er meget langt fra toppen. Flere af disse, er stærkt kritiske overfor at dollaren ikke længere bundet op mod guld og forudser, at verden inden for en kort årrække vil opleve et økonomisk kollaps, som ikke er set lige i vores tid, hvilket vil afstedkomme en voldsom stigning i prisen på guld. Mange af disse kritikere, er hidtidigt blevet sat i bås med konspirationsteoretikerne, der betvivler månelandingen, men efterhånden som deres profetier, så småt er begyndt at gå i opfyldelse og flere anerkendte økonomer forudser at verden og specielt USA risikere at opleve hyperinflation, er det måske tid til at revurdere opfattelsen af disse kritikere.

Forhåbentligt går det ikke, så galt som de værste dommedag profetier forudser, men i forhold til prisudviklingen på guld, er det interessant at følge hvilken kurs den amerikanske central bank vælger at følge den kommende tid.

Læs også:

Hvor køber jeg guld og andre ædelmetaller?

Hvordan investerer jeg i guld, sølv og andre ædelmetaller?

Aktuelle guldpriser og sølvpriser