USA nedgraderes – Guldprisen vil stige

Kreditvurderingsinstituttet Standard and Poor´s nedgraderede i dag USA kreditvurdering fra den fineste vurdering AAA til AA+.

Guldprisen på den korte bane – flere vil købe guld og ædelmetaller

På den korte bane, er jeg ikke i tvivl om, at guldprisen vil stige og aktierne falde  når markederne åbner efter weekenden. Mange vil formentligt vælge at trække pengene ud af aktiemarkederne og en del vil købe guld for disse penge, så det er sandsynligt, at vi kommer til at se en guldpris på over 1700$/ounce i næste uge. Nedgraderingen kommer dog ikke som en kæmpe overraskelse, da Standard & Poor’s for længe siden har meldt ud, at der med stor sandsynlighed ville komme en nedgradering, med mindre forhandlingerne og gældsloftet medførte besparelser på 4000 milliarder dollars. Besparelserne blev som bekendt knapt på det halve, så spørgsmålet er om forventningen om en nedgradering ikke allerede er afspejlet i det akutelle niveau på aktiemarkederne og i guldprisen.

 

Guldprisen på den lange bane – endnu flere vil købe guld og ædelmetaller.

På den lidt længere bane, er det afgørende ikke så meget S& P’s rating. Det afgørende bliver, hvordan markederne reagerer på nedgraderingen. Hvis markedet betragter amerikanske statsobligationer som mindre sikre, vil det kræve en højere rente på obligationerne, hvilket vil betyde, at USA omkostninger til gæld vil vokse yderligere. Det vil også betyde en højere rente på den almindelige amerikaners boliglån og kreditkort, hvilket vil gøre det endnu vanskeligere, at sparke gang i den stillestående amerikanske økonomi. Alt dette vil naturligvis sætte turbo på USA´s gældsproblemer, hvilket alt andet lige også vil accelerere guldprisens flugt opad.

 

Et alternativt scenarie kunne være at nedgraderingen ville virke som et ”wake up call” for de amerikanske politikere, så de for alvor tog fat på gældsproblemerne. Baseret på den senestes tids cirkus om hævningen af gældsloftet virker dette scenarie dog ikke sandsynligt – desværre må man sige, selvom man har sine værdier i guld.